Plasebo Yayında!

Okumak için tıklayın

13 Aralık 2013 Cuma

12 Aralık 2013 Perşembe

American Beauty | İlişkilerde Yabancılaşma, Tabular | 12.12.2013




American Beauty

Amerikan Rüyası’nın en büyük taşlamalarından biri olan filmde orta sınıf bir Amerikan ailesinin içinde bulunduğu çöküntü ve dağılmayı konu alır. Lester, kızıyla ve orta yaş bunalımındaki karısıyla iletişim kurmakta başarısızlığa uğrayan, rutinlerle dolu yaşamından tiksinerek yaşlanan bir babadır. İşini bırakıp zamanını hiç yapmadığı gibi değerlendirmeye başlayarak yeniden genç hissetmeye çalışırken, henüz on altı yaşındaki kızının, güzeller güzeli arkadaşı Angela ile arasında tuhaf bir cinsel gerilim doğar. Bu ilişki kızı ve karısıyla arasındaki zaten kopuk olan bağı koparacak, her bir aile ferdini farklı kaderlere sürükleyecektir.

Filmde Değinilen Psikolojik Konu

Yabancılaşma: Özgün anlamı içinde, bir şeyi ya da kimseyi başka bir şeyden ya da kimseden uzaklaştıran. başka bir şeye ya da kimseye yabancı hale getiren eylem ya da gelişme. Daha özel olarak da, psikiyatride, normalden sapmaya; çağdaş psikoloji ve sosyolojide, kişinin kendisine, içinde yaşadığı topluma, doğaya ve başka insanlara karşı duyduğu yabancılık hissine işaret eder.

Tabu: İnsan davranışlarının belli alanları ya da belli normlarla ilişkili olarak kutsal veya dokunulmaz olarak tanımlanmış oldukça güçlü sosyal yasaklara denir.


5 Aralık 2013 Perşembe

12 Angry Men | Azınlık Etkisi | 05.12.2013




12 Angry Men

Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanır. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunmuştur, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıftır ve olan biteni duyduklarını söyleyen pek çok tanık vardır. Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecektir.Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı değildir: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis 'suçsuz' hükmü yönünde oy vermiştir. Davis’in jüri üyelerini ikna etmeye çalışması esnasında her jüri üyesinin 'suçlu' kararı vermesinin arkasında ise, aralarında yabancı düşmanlığı, kanuna aşırı güven, çoğunluğa uyma, geçmişle hesaplaşma gibi farklı kişisel sebepler olduğu ortaya çıkar.

Filmde Değinilen Psikolojik Konu

Azınlık Etkisi: Grupla bireyin düşünceleri arasında farklılıkların bulunduğu durumlarda. çoğunlukla birey düşüncelerini gruba uyacak biçimde değiştirmektedir. Sosyal etki genellikle çoğunluğun azınlığı etkilemesi biçiminde gerçekleşmekledir. Bununla birlikte, bazı koşullarda azınlığın kendi fikirlerini çoğunluğa kabul ettirmesi de mümkündür. Yapılan araştırmalar azınlığın tutarlı, açık fikirli ve çoğunluktan sadece savunulan fikir açısından farklılık gösterdiği durumlarda, çoğunluğu etkileme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur.

25 Kasım 2013 Pazartesi

Gözlerimi de Al | Kadına Yönelik Şiddet | 25.11.2013




Gözlerimi De Al

Bir kış akşamında Pilar, kocasının şiddet içerikli davranışlarına daha fazla dayanamayarak evden kaçar. Yanına sadece birkaç parça eşya ile Juan adındaki oğlunu alarak gitmiştir. Aslında kocasına çok aşıktır ama yaşadıkları artık onu tüketecek noktaya getirmiştir. Antonio, fazla vakit kaybetmeden onu bulmak üzere yola düşer. Antonio, kendisi için Pilar’ın gün ışığı anlamına geldiğine inanır. Dahası Pilar ona bir anlamda gözlerini vermiştir. Pilar, etrafındaki insanların olumsuz tepkilerine rağmen, kocasını affetmek ister.

Filmde Değinilen Psikolojik Konu

Kadına Yönelik Şiddet: Aile içinde meydana gelen, cinsiyete dayalı, kadın üzerinde baskı ve üstünlük kurmayı amaçlayan, tehdit, dayatma, kontrol içeren; psikolojik, cinsel, ekonomik, fiziksel zararla sonuçlanan, kadının insan haklarını ihlal eden her türlü eylemdir. Aile içinde kadına yönelik şiddet, her yaştan, her öğrenim düzeyinden, her gelir düzeyinden, bekâr, boşanmış, evli, her ülkeden kadının gerçeğidir. Tüm dünyada kadınlara kocaları, babaları, erkek kardeşleri ya da sevgilileri tarafından şiddet uygulanmaktadır. Aile içinde kadına uygulanan şiddet, gerek şiddet uygulayan gerek toplum ve kimi zaman da şiddete maruz kalan kadın tarafından meşru kabul edilmektedir. Ayrıca kadınlar yaşadıkları şiddetin sorumlusu olarak görülmekte, şiddetin hak edildiği inancı toplumda yaygın biçimde varlığını sürdürmektedir. Aile içinde kadına yönelik şiddet en yaygın, buna rağmen en fazla göz ardı edilmiş insan hakkı ihlalidir.

22 Kasım 2013 Cuma

Hotel Rwanda | Bir Savaş, Bir Film, Bir Analiz | 22.11.2013




Hotel Rwanda

Kaosun Rwanda’nın günlük yaşamının baş rollerinden birini oynadığı günlerde, Paul Rusesabagine, Kigali’de oldukça pahalı bir otel yönetmektedir. Onun için ırk kategorize edilmesi gereken bir insan özelliği değildir. Bir Tutsi olan Tatiana ile mutlu bir evlilikleri vardır. Tutsi isyankarlarının öldürülmesiyle biten barış süreci sonucunda katliama başlayan Hutu milisleri, şehri bir kan gölüne dönüştürmektedirler. Paul, hem kendi ailesini hem de masum insanları korumak üzere bir şeyler yapmak zorundadır.

Filmde Değinilen Psikolojik Konu

Irkçılık: Irkçılık genel olarak çeşitli insan ırkları arasındaki biyolojik farklılıkların kültürel veya bireysel meseleleri de tayin etmesi gerektiğine ve doğal sebeplerle bir ırkın (çoğunlukla kendi ırkının) diğerlerinden üstün olduğuna ve diğerlerine hükmetmeye hakkı olduğuna duyulan inanç veya bu değerleri kabul eden doktrindir. Ortaya çıkış nedenleri arasında çoğunlukla ekonomik nedenleri olması yanı sıra düşünsel nedenlere de dayanmaktadır. Otoriter düzenli toplumların bir ürünü olan saldırganlık biçimi olarak yorumlanabilir. Korkunun, endişenin ve güvensizliğin grup içi duyguları güçlendirip öteki grupları aşağı görmelerine neden olduğu söylenir.

6 Kasım 2013 Çarşamba

PsiTart Günleri Fotoğraf Albümü







1 Kasım 2013 Cuma

Lord Of The Flies | Grup Psikolojisi | 01.11.2013




Lord Of The Flies

Okyanus üzerinde iken uçakları kaza yapan otuz kadar İngiliz askeri okul öğrencisi yakınlardaki ıssız bir tropikal adaya çıkarlar. Kazadan hiçbir erişkin sağ kurtulamamıştır. Yetişkinlerin dolayısı ile baskının ve kuralların olmadığı bir dünya üstelik de bir mercan adasının cenneti andıran ortamı ile birleşince çocuklara başlarda çok güzel gelir. Kendilerine göre bir düzen kurup oyunlar oynayıp avlanırlar. Ancak aradan zaman geçtikçe oluşan rekabet, korku ve güvensizlik bu bir bakıma demokratik düzeni terk edip kabile düzenine geçmelerine ve bunun sonucunda da gitgide vahşileşip korkunç bir kişiliğe bürünmelerine yol açar. Kaçınılmaz olarak da kamplaşma başlar. Bir grup çocuk uygarlığı temsil eden akılcı ve karizmatik Ralph'ın liderliğini kabul ederken,diğer bir grup da ilkelliğin temsilcisi olan Jack'in peşinden giderek kampı terk ederler. Jack çevresindekileri 'bilinmeyen' le korkutarak kendine bağlamış ve kontrol altında tutmaktadır (dinlerin metaforu).

Filmde Değinilen Psikolojik Konu

Grup Psikolojisi: Grup, birtakım özellikler paylaşan, birbiriyle etkileşen,grup üyelerinin beklentilerini ve zorunluluklarını karşılayan ve ortak bir kimliği paylaşan insanlardan oluşan bir topluluk olarak genellikle tanımlanmaktadır. Yapılan yorumlara bakıldıktan sonra grup olmak için 3 ana özellik belirtilmiştir; direkt etkileşim içinde olmak, bir sosyal kategorinin üyeleri olmak (cinsiyet, ırk, din, ülke…), paylaşılan kader, kimlik ya da ortak amaçlar.

Toplantılar ve Tanıtım Stantları Fotoğraf Albümü




























26 Ekim 2013 Cumartesi

Geleneksel Freud Cup Futbol Turnuvasından Kareler
















 
Favorites Alerts Messages Comments Analytics Reading List